28.8.07

Mutt eksis rappa

Mul on väga kahju, et Mihkel Mutt tsiteeris üht minu Delfis ilmunud kommentaari täneses Postimehes moel, mis muutis selle mõtet tundmatuseni. Ma ei ole kunagi ühelgi moel väitnud, et Eesti muulastele pole vaja õpetada eesti keelt.

Kirjutasin ühele Marju Lauristini vedamisel valminud uuringule viidates hoopis sellest, et lisaks eesti keele õpetamisele on Eesti riigil on vaja suurendada omameelset venekeelset inforuumi:

"Muidu me jätame venelased Putini propaganda meelevalda. Kas Eesti Vabariigil on vaja venelasi, kes ronivad välja puruks pekstud viinapoe aknast ning küsivad telekaamerat nähes: „Mis kanal? Eesti kanal? No siis ma räägin teiega eesti keeles!” Ja räägivadki soravas eesti keeles, varastatud viinapudel kaenlas. Või on meil vaja vene keelt kõnelevaid kaasmaalasi, kes järgmine kord jäävad koju, kuigi Putini propagandakanalid õhutavad neid jälle Tallinna tänavatele märatsema?"

Hiljuti hakkas Postimees ilmuma ka vene keeles ning tänu sellele suurenes venekeelne, kuid eestimeelne inforuum oluliselt. Ka ETV kavatseb tulevases teises programmis pakkuda venekeelset saatevõõndi, mis tasakaalustab Kremli telekanalite infot. Seepärast pole mingit mõtet vastandada eesti keele õpetamist ning eestimeelse meediaruumi laiendamist. Vaja on mõlemat.

No comments: