13.8.07

Kes on Eestis huvitatud gaasijuhtme ehitamisest?

Viktoriiniküsimus: millised Eesti ettevõtted võivad olla huvitatud Vene-Saksa gaasijuhtme Nord Stream ehitamisest, kuna see võiks tööd pakkuda ka neile?

Tänasel valitsusliidu üldkogul sain teada, et lisaks Vene ja Saksa firmadele, mis tahavad gaasi müüa ja osta, võivad torujuhtme ehitamisest huvitatud olla ning selle arvelt korraliku kasumi teenida veel mitme muu riigi firmad.

Torujuhtme ehitamise tasuva töö võidab endale tõenäoliselt mõni Norra firma, kuna norrakatel on selles vallas väga head kogemused ja oskused. Torujuhtme ehitamiseks vajalikud kõrgekvaliteedilised torud tuleb ilmselt tarnida Jaapanist.

Ent enne Jaapani torude merepõhja laskmist on need vaja katta või "kaverdada" betooni ning muude materjalidega mõnes lähedalasuva sadama territooriumil. Sobivateks sadamateks Soome lahes võivad olla näiteks Sillamäe või Hanko sadam, millele torujuhtme ehitamisele alltöövõtu tegemine võib seega olla magusaks äriplaani väliseks lisatööks.

Ent kohe on vaja rahustavalt lisada, et torujuhtme ehitama hakkamine on esialgu veel väga kauge tulevikumuusika, kuna seda takistab muuhulgas projekti autorite rahanappus. Seega ei saa Soome lahe kallastel asuvad sadamad Nord Streami torude kavaerdamisega kindlasti veel arvestada.

Eesti puhul peab valitsus aasta lõpuks projekti autoritele vastama, kas ja millistel tingimustel on Eesti nõus uuringute tegemisega meie majandusvööndisse kuuluvates vetes. Esiteks ei ole Eestil arukas vastamisega kiirustada. Teiseks on vaja erinevatel ministeeriumitel (majandus-, keskkonnaministeeriumil jt) vastus oma vaatenurgast väga põhjalikult läbi analüüsida, sest siin põimuvad väga keerulised juriidilised, ökoloogilised, julgeolekupoliitlised jm huvid.

1 comment:

KT said...

uurimusi võib ju alati teha ... nendedega nõustumine ei kohusta ju millekski.

nende tegemine aga annaks võimalusi .... mitmeuguseid võimalusi. mittetegemine aga mitte.

seda kõike muidugi juhul, kui ise teha, mitte lasta teha.