7.5.08

Riigikogu palgast ja meedia malgast

Eile kogunes kõigi Eesti telekanalite kaamerate ees esimest korda Riigikogu töökorralduse komisjon, mis peab arutama muudatusi parlamendi töös.

Neid muudatusi on kindlasti vaja põhjusel, et seadusloome maht on Eesti riigi küpsemise tõttu ja euroliitumise eelse ajaga võrreldes järsult vähenenud. Seega on parlamendil vaja oma ülesanded ümber mõtestada ning vastavalt senist töökorda kaasajastada.

Kahjuks lõppes juba esimene töökoosolek tagasilöögiga, mis rikkus vaevalt tööd alustanud komisjoni mainet. Nimelt teatas Postimees Online Toomas Varekile viidates, et Riigikogu liikmete palgasüsteemi muutmisega otsustas komisjon mitte kiirustada. Uudise järgi on võimatu otsustada, kas Varek just nii ütles või tsiteeris ajakirjanik teda ebatäpselt, igatahes ei vasta see uudis tõele.

Eilsel sissejuhataval koosolekul otsustati ära ainult kolm asja: komisjoni esimeheks sai selle kogenuim liige Toomas Varek Keskerakonnast. Teiseks otsustati jagada ettepanekud kolmeks: need, mis ei vaja seaduse muutmist; need, mis vajavad mõne seaduse muutmist; ja võimalikud Põhiseaduse muutmist eeldavad ettepanekud. Kolmandaks lepiti kokku, et muudatusi hakatakse ellu viima kohe, kui need on üksmeelselt heaks kiitnud kõik kuus Riigikogus esindatud erakonda.

Mitte mingeid otsuseid selle kohta, millises tempos Riigikogu liikmete palgaküsimust arutama hakatakse, ei tehtud.

Meenutan, et sotsiaaldemokraatide seisukoht on juba mitmendat parlamendi koosseisu järjest väga selge: Riigikogu liikmete palgad tuleb lahti siduda keskmisest palgast ning Soome eeskujul luua sõltumatu arvamusliidrite komisjon, mis otsustab parlamendiliikmete palga suuruse. Selle idee eest me kindlasti seisame ka eile loodud komisjonis.

No comments: