10.9.10

Elasemelaenu võlgnike arv on tänavu kahjuks kasvanud

Kuna Eesti Panga andmetel kasvas tänavu üle 60 päeva viivises olevate eluasemelaenude maht aasta alguse 4,21 protsendilt suve lõpuks 4,66 protsendini, siis näitavad need kurvad numbrid üha suuremat vajadust võlgade ümberkujundamise seaduse järele.

Eluasemelaenu võlgnike arvu kasvu põhjuseks on ilmselt asjaolu, et majanduse kosumine ja tööpuuduse vähenemine mõjutab pankade laenuportfelle suurema ajalise nihkega, kui majandusanalüütikud seda veel kevadel lootsid.

Kahjuks jäi mais Riigikogus esimese lugemise läbinud võlgade ümberkujundamise ja võlakaitse seadus (SE 473) toppama Reformierakonna jõulise vastuseisu tõttu. Suvel on eksperdid eesotsas professor Paul Varuliga eelnõud erakondade ja Eesti Pangaliidu tehtud muudatusettepanekuid arvestades täiendanud.

Riigikogu õiguskomisjoni juures loodud töörühm arutas võlgade ümberkujundamise seaduse eelnõu eelmisel nädalal läbi, kuid kahjuks ei jõua see eelnõu teisele lugemisele enne, kui Reformierakond lõpetab eelnõu blokeerimise valitsusliidus.

Eesti Panga andmetel oli augusti alguses 157 857 kehtivat eluasemelaenu ning laenude kogujääk oli 91,5 miljardit krooni.

No comments: