5.6.08

Käibemaksu tõstmine karistab tarbijaid

Sotsiaaldemokraatide fraktsioon arutas eile võimalikku käibemaksumäära tõstmist, mille on nn krokodillide komisjonis välja pakkunud Reformierakond, ning otsustas sellele kindlalt vastu olla. (Pean siinkohal päevase hilinemisega täpsustama, et käibemaksu teemat ei tõstatanud siiski Reformierakond. Vabandan ebatäpsuse pärast! HR)

Järgmise aasta riigieelarve tasakaalu ajamisega tegelevad krokodillid on lisaks kulude koomale tõmbamisele loomulikult arutanud ka tulude suurendamist. Nii nagu sotsiaaldemokraadid pakkusid välja mõtte kehtestada luksusautomaks ja peatada tulumaksu määra alandamine, on Reformierakond mänginud mõttega tõsta käibemaksu määra seniselt 18% järgmisel aastal 19 protsendini.

Nii tulumaksu määra külmutamine senisel tasemel kui ka käibemaksu määra tõstmine suurendaks järgmisel aastal riigieelarve tulusid ca 1,5 miljardi krooni võrra.

Ent käibemaksu suurendamisel on mitu väga tugevalt negatiivset mõju. Esiteks lööb see kõige valusamini just väikse ostujõuga tarbijate pihta, sest niinimetatud sundkulude nagu näiteks söök ja eluasemekulud pole võimalik kokku hoida. Kõige valusamini tabaks üldine hinnatõus just väikelastega peresid, töötuid ja pensionäre. Paljudel neist pole mingit abi tulumaksumäära alanemisest.

Teiseks on Eesti riigieelarve niigi ebamõistlikult palju sõltuv käibemaksulaekumisest ehk üldisest tarbimisest. Alandades tulumaksumäära ja suurendades käibemaksu võimendaks riik oma rahalisi riske veelgi.

Käibemaksu suurendamisega kaasnevatele ohtudele on tähelepanu juhtinud ka mitmed majandusanalüütikud tänases Postimehes.

Seetõttu on sotsiaaldemokraadid Riigikogus ja valitsuses täiesti kindlalt seda meelt, et käibemaksumäära riigitulude suurendamiseks tõsta ei tohi.

No comments: